Lubisz to

piątek, 1 listopada 2019

Schab parzony

Jak zrobić domowe, dobre wędliny parzone, zobacz to nie takie trudne. 


--


Świeży nie mrożony schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, potem odcinamy/formujemy 
ostrym nożem kształt i peklujemy mięso na sucho, na 1 kg mięsa potrzebujemy: 2 łyżki soli 
kamiennej niejodowanej Kłodawa, 2 łyżki cukru, 4-5 ząbków czosnku, 8-10 ziaren jałowca,
 przyprawy-ja robiłem 4 schaby więc przygotowałem pieprz, paprykę, curry, oregano.


--


Najpierw wcieramy sól i cukier, potem czosnek i pokrojony/potłuczony jałowiec, a na końcu
posypujemy obficie naszą ulubioną przyprawą ostrą lub łagodną wg uznania.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 3 doby i co 12 h wylewamy
 soki i wycieramy naczynie, a mięso przekładamy na drugą stronę.


--


--


--


--


Jak mięso już nie wydziela soków, to nakładamy pończochę, zawiązujemy i wkładamy
do zagotowanej w garnku wody, gotujemy na średnim ogniu 20 min. i wyłączamy palnik.


Zostawiamy do całkowietego wystygnięcia minimum 6-7 godzin, potem wyjmujemy i osuszamy.


Ściągamy pończochę i chowamy do lodówki, gdzie mięso stężeje,nabierze odpowiedniej struktury.
Tak przygotowana wędlina na pewno będzie super smakować i zadowoli każdego smakosza. 


Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz