Lubisz to

niedziela, 3 listopada 2019

Krówki

Jak zrobić domowe krówki, a tak jak Babcie robiły.


Wyzwanie dla super cierpliwych, ale warto :) 


Skład: 2 szklanki mleka, 2 szklanki cukru, 100 g masła, cukier waniliowy lub migdałowy.
Wszystko razem gotujemy ~60 minut (lub dłużej...)  na małym ogniu, mieszając.


--


--


--


--


Gdy gotująca się masa dojdzie do gęstości ~budyniu, wówczas zestawiamy z grzania i na 
boku jeszcze chwilę tj. ~2 min. mieszamy, żeby nie było bąbli i ewentualnie pianki.


Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki 25cm x 15cm wyłożonej papierem.
Potem całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.


--


--


Po wyjęciu z lodówki, kroimy ostrym  nożem.Krówki wyszły tzw. ciągutki, ale róznie to bywa,
bo są różne rodzaje mleka i pozostałych produktów, jak również temperatury grzania. 


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz