Jak zrobić domowe krówki, a tak jak Babcie robiły.
Wyzwanie dla super cierpliwych, ale warto :)
Skład: 2 szklanki mleka, 2 szklanki cukru, 100 g masła, cukier waniliowy lub migdałowy.
Wszystko razem gotujemy ~60 minut (lub dłużej...) na małym ogniu, mieszając.
--
--
--
--
Gdy gotująca się masa dojdzie do gęstości ~budyniu, wówczas zestawiamy z grzania i na
boku jeszcze chwilę tj. ~2 min. mieszamy, żeby nie było bąbli i ewentualnie pianki.
Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki 25cm x 15cm wyłożonej papierem.
Potem całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
--
--
Po wyjęciu z lodówki, kroimy ostrym nożem.Krówki wyszły tzw. ciągutki, ale róznie to bywa,
bo są różne rodzaje mleka i pozostałych produktów, jak również temperatury grzania.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz