Łazanki, to pyszne danie doskonałe na zwykły i bardzo smaczny obiad.
--
Żeby sobie przygotować to smaczne danie potrzebujemy: makaron 500g, kapustę kiszoną 1 kg,
kiełbasę ~400-500g, cebulę, sól i pieprz do przyprawienia dosłownie po szczypcie wg uznania.
. Kiełbasę kroimy w kostkę i cebulę też kroimy w małą kostkę, potem przesmażamy razem
wszystko na patelni do zeszkliwienia się na dobre cebuli i wysmażenia się dobrze kiełbasy.
--
Kapustę odciskamy i po prostu grubo kroimy, żeby potem podgotować ją w garnku z ~1 l wody.
Kiedy kapusta już zmięknie po 15~-20 min. , a woda prawie odparuje, dodajemy kiełbasę z cebulą.
Po wymieszaniu wszystko łączymy z ugotowanym "al dente " makaronem i mieszamy całość.
Jeżeli jest konieczne doprawiamy solą i pieprzem, musimy posmakować żeby nie przesadzić.
--
Serwujremy na gorąco, a jeżeli zostanie co rzadko się zdarza wówczas odgrzewamy na patelni.
Odsmażane łazanki smakują jeszcze lepiej niż świeżo zrobione, gwarantuję i polecam !
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz