Lubisz to

niedziela, 3 listopada 2019

Biały barszcz

Biały barszcz to nie żurek, ale jest równie smaczny i warto go przygotować.
Zapewne ilu kucharzy tyle sposobów, ja przedstawię swój wypróbowany.


Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5 l wody, 5szt. ziela, 5 liści,1 łyżeczka płaska soli, ziemniaki,~500 g 
wędzonych kości,150 g wędzonki,1łyżka majeranku,2 cebule, 4z. czosnku,2łyżki octu, jajka.
 Do zabielenia zupy potrzebna jest śmietana 18 % 330 ml , 1 łyżka mąki i szklanka wody.


 Ziemniaki gotujemy osobno, potem ugniatamy i podajemy z zupą polane tłuszczem ze skwarkami.
W osobnym garnku gotujemy bulion z ~3 l wody i 500 g włoszczyzny,cebuli, ziela, liści, kości.


--


 Gdy bulion się ugotuje wyławiamy cebulę i kości, z ziemniaków odlewamy wodę i odparowujemy.


 Do słoika nalewamy szklankę wody, wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej i dodajemy 3 łyżki
 śmietany, wszystko dokładnie szybko mieszamy i łączymy z odlanym do miski bulionem.


Potem zawartość miski przelewamy do garnka, mieszamy i dodajemy resztę śmietany...
Gotujemy mieszając  na małym ogniu, w tym czasie smażymy cebulę, czosnek i połowę wędzonki.


 Wyłączamy grzanie, dodajemy usmażoną cebulkę z wędzonką i doprawiamy solą i majerankiem.
Zakwaszamy teraz octem lub jak ktoś ma pod ręką, to zakwasem z kiszonej kapusty lub ogórków.
Szybko smażymy na tłuszczu pozostałą wędzonkę, na skwarki do okraszenia ziemniaków.


--


Serwujemy na gorąco w jednym talerzu lub osobno posypane zieleniną i z gotowanym jajkiem.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz