Lubisz to

wtorek, 12 listopada 2019

Chleb pszenny

Domowy, smaczny chleb pszenny, z super mąki " Szymanowska typ 750" 
 Przepyszny chleb, polecam każdemu kto lubi upiec sobie chleb.


Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyzka cukru, 1 łyżka soli.
Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki, wymieszane
 i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Wyrośnięty zaczyn dolewamy do przesianej i posolonej  mąki, mieszamy łyżką, potem 
wyrabiamy ręcznie, gotowe przykrywamy na 30-60 min. do wyrastania.
Potem jeszcze krótko zagniatamy, dzielimy na części i wyrabiamy chleb.
Wykładamy na blache do pieczenia, smarujemy wodą lub mlekiem, czy też rozbitym jajkiem,
posypujemy np. makiem, nacinamy i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika

.


Pieczemy w 200 st.C / 50-60 min. , po wyjęciu, stukamy palcem w spód i jak jest głuchy 
odgłos to chleb się upiekł, jeżeli nie to jeszcze wkładamy na 3 min. na samą kratkę.
Chleb studzimy minimum godzinę i potem kroimy b.ostrym nożem.


Smacznego  !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz