Polecam smaczny domowy keczup, który każdy może przygotować.
--
--
Skład : na 1kg obranej cukinii potrzebujemy... 1 cebulę, 250g włoszczyzny, 1 szkl. cukru,
200g koncentratu, 1/2 szkl. octu, 1 łyżkę płaską soli, pieprz-papryka-chili wg własnego uznania.
Cukinię ucieramy na grubych oczkach.
Dodajemy włoszczyznę, sól i cukier, a następnie dokładnie mieszamy.
--
--
Potem chowamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin lub na noc.
--
Po wyjęciu z lodówki zagotowujemy całość i gotujemy tak ~15-20 minut.
Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy i miksujemy blenderem.
Teraz dodajemy paprykę, 2 czubate łyżki na 4 kg cukinii.
Jeżeli chcemy żeby keczup był pikantny dodajemy ostre przyprawy wg swojego smaku.
Ja dodałem płaską łyżkę pieprzu na 4 kg cukinii i 1 kg włoszczyzny, można dodać chili.
Po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze 1 minutę i przelewamy do przygotowanych słoików.
Odwracamy po zakręceniu na 10-15 minut do góry dnem, żeby zassało pokrywki.
Pasteryzujemy normalnie lub w piekarniku 130 st.C / 20min.
Następnie chowamy keczup w ciemne i chłodne miejsce, trwałość 1 rok.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz