Lubisz to

środa, 6 listopada 2019

Keczup z cukinii

Polecam smaczny domowy keczup, który każdy może przygotować.


--


--


Skład : na 1kg obranej cukinii potrzebujemy... 1 cebulę, 250g włoszczyzny, 1 szkl. cukru,
 200g koncentratu, 1/2 szkl. octu, 1 łyżkę płaską soli, pieprz-papryka-chili  wg własnego uznania.


Cukinię ucieramy na grubych oczkach.


Dodajemy włoszczyznę, sól i cukier, a następnie dokładnie mieszamy.


--


--


Potem chowamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin lub na noc.


--


Po wyjęciu z lodówki zagotowujemy całość i gotujemy tak ~15-20 minut.


Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy i miksujemy blenderem.


 Teraz dodajemy paprykę,   2 czubate łyżki na 4 kg cukinii.


Jeżeli chcemy żeby keczup był pikantny dodajemy ostre przyprawy wg swojego smaku.
Ja dodałem płaską łyżkę pieprzu na 4 kg cukinii i 1 kg włoszczyzny, można dodać chili. 


 Po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze 1 minutę i przelewamy do przygotowanych słoików.
Odwracamy po zakręceniu na 10-15 minut do góry dnem, żeby zassało pokrywki.


 Pasteryzujemy normalnie lub w piekarniku 130 st.C / 20min.
Następnie chowamy keczup w ciemne i chłodne miejsce, trwałość 1 rok.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz