Lubisz to

sobota, 23 listopada 2019

Karkówka na kapuście

Karkówka z piekarnika, soczyste kotlety na smaczny obiad.


--


--


Kapustę ucieramy na tarce lub szatkujemy.Umytą i osuszoną karkówkę przyprawiamy solą i po
 2-3 min. jak mięso się "spoci" dodajemy pozostałe przyprawy wg uznania z chili lub bez
 zależy kto będzie jadł, dla dzieci oczywiście bez chili.


 Potem mięso nacinamy do ~połowy grubości i wkładamy do naczynia, na wcześniej ułożonej
 kapuście.Dodajemy tłuszcz. Chowamy do lodówki lub nie, ja np. chciałem upiec dopiero na wieczór. 
Pieczemy 1 h w 200 st. C , jeżeli mięsa mamy 1,5 kg wówczas 1,5 h.


--


Po upieczeniu chwilę czekamy ~10-15 min. wyjmujemy i kroimy na porcje.
Serwujemy gorące na wcześniej ułożonej pieczonej kapuście. 


Smacznego ! 

1 komentarz: