Lubisz to

czwartek, 7 listopada 2019

Biała kiełbasa

Dobra biała kiełbasa domowa jest smaczną propozycją na wiele okazji, nie tylko na święta. 


Skład kiełbasy kupionej w sklepie (dobrej firmy) : wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy,  błonnik roślinny,
 stabilizatory E451, E450, białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy,
 cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny-gluten,
 substancja konserwująca E250....a widziałem jeszcze "bogatsze" recepty tej kiełbasy.


 Skład kiełbasy domowej: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli,
 3 łyżeczki pieprzu, 5-10  łyżek majeranku, 5 - 10 ząbków czosnku, 0,5-1,0 litra zimnej wody-zależy
 jaka wyjdzie masa, opcjonalnie do kiełbasy można dodać mięso drobiowe lub mięso wołowe.


Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Jelita wkładamy do zimnej wody, obieramy czosnek żeby dorzucić do mielenia mięsa.


--


Po zmieleniu wszystkiego przygotowujemy maszynkę do nadziewania, montujemy lejek.

Do mięsa dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy ręcznie około 5-7 min.



Po wyrobieniu chowamy przykryte do lodówki lub w b.chłodne miejsce na minimum 2 godz.


Potem jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek.


Napełniamy powoli mięsem  i zakręcamy pętka, no i mamy kiełbasę, którą można np. 
 sparzyć, ale również surową można przechowywać w lodówce. 


--


Parzenie kiełbasy: do zagotowanej wody wkładamy kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie.


Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu możemy np. zamrozić.


--


--


Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Robiłam z takich proporcji w ubiegłym tygodniu - kiełbacha prima sort! Boczek mieliłam na małych oczkach a łopatkę na dużych. Twoje przepisy Darku to wspaniała kuchnia polska, a nie, modne pisane kolorowym musem talerze, z porcją obiadową wielkości snickersa. Pozdrawiam serdecznie i proszę więcej, więcej więcej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Serdecznie :) ... zapraszam zawsze otwarte :) Nieraz dla spróbowania też robię jakieś wynalazki żeby się przekonać jak jest :) ale kuchnia minimalistyczna, to na pewno NIE ...Pozdrawiam !!!

      Usuń
  2. Zrobiona, czeka na sparzenie ale już po zapachu wiem że będzie bardzo dobra. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo , że przepis się przydała :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
  3. Kapitalny przepis.Odważyłam się zrobić wyszła ...poprostu brak słów.DZIĘKUJĘ.

    OdpowiedzUsuń