Dobra biała kiełbasa domowa jest smaczną propozycją na wiele okazji, nie tylko na święta.
Skład kiełbasy kupionej w sklepie (dobrej firmy) : wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy, błonnik roślinny,
stabilizatory E451, E450, białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy,
cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny-gluten,
substancja konserwująca E250....a widziałem jeszcze "bogatsze" recepty tej kiełbasy.
Skład kiełbasy domowej: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli,
3 łyżeczki pieprzu, 5-10 łyżek majeranku, 5 - 10 ząbków czosnku, 0,5-1,0 litra zimnej wody-zależy
jaka wyjdzie masa, opcjonalnie do kiełbasy można dodać mięso drobiowe lub mięso wołowe.
Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Jelita wkładamy do zimnej wody, obieramy czosnek żeby dorzucić do mielenia mięsa.
--
Po zmieleniu wszystkiego przygotowujemy maszynkę do nadziewania, montujemy lejek.
Do mięsa dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy ręcznie około 5-7 min.
Po wyrobieniu chowamy przykryte do lodówki lub w b.chłodne miejsce na minimum 2 godz.
Potem jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek.
Napełniamy powoli mięsem i zakręcamy pętka, no i mamy kiełbasę, którą można np.
sparzyć, ale również surową można przechowywać w lodówce.
--
Parzenie kiełbasy: do zagotowanej wody wkładamy kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie.
Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu możemy np. zamrozić.
--
--
Smacznego !!!
Robiłam z takich proporcji w ubiegłym tygodniu - kiełbacha prima sort! Boczek mieliłam na małych oczkach a łopatkę na dużych. Twoje przepisy Darku to wspaniała kuchnia polska, a nie, modne pisane kolorowym musem talerze, z porcją obiadową wielkości snickersa. Pozdrawiam serdecznie i proszę więcej, więcej więcej:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Serdecznie :) ... zapraszam zawsze otwarte :) Nieraz dla spróbowania też robię jakieś wynalazki żeby się przekonać jak jest :) ale kuchnia minimalistyczna, to na pewno NIE ...Pozdrawiam !!!
UsuńZrobiona, czeka na sparzenie ale już po zapachu wiem że będzie bardzo dobra. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo , że przepis się przydała :) Pozdrawiam !!!
UsuńKapitalny przepis.Odważyłam się zrobić wyszła ...poprostu brak słów.DZIĘKUJĘ.
OdpowiedzUsuń