Jak przygotować sobie super śledzie, które są dobre nie tylko na piątek.
--
Skład: śledzie z oleju, cebula, jabłka, śmietana 18%, majonez, sól, pieprz, coś zielonego...
Śledzie wyjmujemy na sitko niech odciekną z oleju , cebulę kroimy w kostkę, jabłka drylujemy i
ucieramy na grubych oczkach tarki, zieleninę drobno kroimy. Jeżeli nie mamy majonezu, to robimy
domowy przy pomocy blendera trwa to kilka sekund od czasu włączenia blendera: do wysokiego
naczynia nalewamy szklankę oleju, wbijamy całe jajko(wyparzone), dodajemy łyżeczke musztardy,
łyżeczkę cukru, ciut pieprzu i szczyptę soli, łyżeczkę octu...potem tylko blendujemy od dołu
do góry kilka sekund i jest domowy majonez, w którym wiemy co mamy , bez tzw. E
--
--
Cebulę, jabłko, zieleninę, śmietanę, majonez,sól i pieprz wrzucamy do miski,
łączymy ze sobą mieszając dokładnie... powstanie nam coś fajnego w smaku,
co dokładnie sie będzie łączyć ze smakiem naszych przepysznych śledzi.
Następnie całość mieszanki wykładamy porcjami na półmisek/na "kupki"...potem układamy tam
już zwinięte płaty śledziowe, które wcześniej lekko nacinamy wzdłuż pośrodku(lepiej się zwija)
Zwinięte śledzie ozdabiamy od góry kapką majonezu, śmietaną i zieleniną.
Zwinięte śledzie ozdabiamy od góry kapką majonezu, śmietaną i zieleniną.
Serwujemy mocno schłodzone uprzednio w lodówce np. do obiadu z ziemniakami,
jako przekąskę do dużego posiłku lub jako zwykłe danie z pieczywem na kolację.
Smacznego !
Apetyczne
OdpowiedzUsuńA to czer4wone to co to ?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się,że to pomidor ;)
Usuńa jakies ilosci ile czego dac???
OdpowiedzUsuńa ja myślę że te czerwone to papryka konserwowa
OdpowiedzUsuń