Domowe bułki maślane, to coś bardzo pysznego i kazdy może je sobie przygotować.
--
Składniki: 1 kg mąki tortowej 450 , 2 szkl. ciepłego mleka ~500 ml , świeże drożdże 50 g,
masło 100 g, 3 jajka, pół płaskiej małej łyżeczki soli,2 łyżki czubate cukru, jak lubicie b.słodkie
masło 100 g, 3 jajka, pół płaskiej małej łyżeczki soli,2 łyżki czubate cukru, jak lubicie b.słodkie
i b.maślane, to dodajcie jeszcze szkl. cukru i 100g masła, wtedy dodajcie 3-5 łyżek mąki...
Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy , przykryte
odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, potem dodajemy go do pozostałych składników.
Mieszamy łyzką lub mikserem z hakami do ciasta na wolnych obrotach.
Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto , które przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 min.
Potem krótko zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości, żeby bułki były równe
wycinamy szklanką krążki lub jak mamy wyczucie to po prostu wyrabiamy na oko.
Bułki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia, gdzie przykrywamy
je na conajmniej ~30 min. żeby podrosły i nabrały kształtu bułek .
Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki maslane, w tym celu wałkujemy ciasto
na 2 wielkie 3 mm placki i nożem dzielimy każdy na 8 części, wóczas powstaną trójkąty,
które zwijamy klasycznie od podstawy do wierzchołka trójkata.
Po wyrośnięciu bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem.
Tak przygotowane buły pieczemy w 200 st. C 20-25 min. zależy od piekarnika.
Potem po upieczeniuy studzimy minimum 30 min. i już bułki gotowe.
--
Smacznego !!!
Apetycznie, pychotka, palce lizać
OdpowiedzUsuń:) Polecam :) nie tylko bułki ... Pozdrawiam :)
UsuńA jeśli ktoś nie może drożdży to czy sam proszek do pieczenia wystarczy
OdpowiedzUsuń...zrób próbę ...ja chleb na proszku piekłem i chleb był :) :) :)
UsuńA co jak mnie łapska bolą??? mogę planetarnym? Bo róznie gadają..że za długo, ze trzeba tylko rękoma jak najkrócej..Co robić, co robić??
OdpowiedzUsuń...no spróbuj, do odważnych świat należy ... :) tylko potem daj te dłuższe czasy na wyrastanie, drożdże powinny sobie poradzić, ale ...ale... nie wiem tak tylko gdybam .... Pozdrawiam !
UsuńJak najkrócej ,to się kruche ciasto robi i kopytka ,a drożdżowe ,trzeba wyrobić , na pączki ciasto nawet po boksować :)
OdpowiedzUsuń...no właśnie, że drożdżowe to lubi żeby je jednak dobrze wyrobić i wtedy jest efekt... Pozdrawiam !
Usuńdzięki, jadę więc maszyną, odezwę się co wyszło:) pozdrawiam
UsuńPrzepis sprawdzony ,godny polecenia,nawet z drożdżami instant się udały i rogale i bułki
OdpowiedzUsuń