Lubisz to

niedziela, 3 listopada 2019

Bułki maślane

Domowe bułki maślane, to coś bardzo pysznego i kazdy może je sobie przygotować.


--


Składniki: 1 kg mąki tortowej 450 ,  2 szkl. ciepłego mleka ~500 ml , świeże drożdże 50 g,
 masło 100 g, 3 jajka, pół płaskiej małej łyżeczki soli,2 łyżki czubate cukru, jak lubicie b.słodkie
 i b.maślane, to dodajcie jeszcze szkl. cukru i 100g masła, wtedy dodajcie 3-5 łyżek mąki... 
Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy , przykryte
 odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, potem dodajemy go do pozostałych składników.



Mieszamy łyzką lub mikserem z hakami do ciasta na wolnych obrotach.


Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto , które przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 min.


Potem krótko zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości, żeby bułki były równe 
wycinamy szklanką krążki lub jak mamy wyczucie to po prostu wyrabiamy na oko.


Bułki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia, gdzie przykrywamy 
je na conajmniej ~30 min. żeby podrosły i nabrały kształtu bułek . 


Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki maslane, w tym celu wałkujemy ciasto
 na 2 wielkie 3 mm  placki i nożem dzielimy każdy na 8 części, wóczas powstaną trójkąty,
 które zwijamy klasycznie od podstawy do wierzchołka trójkata. 


Po wyrośnięciu  bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem.
Tak przygotowane buły  pieczemy w 200 st. C 20-25 min. zależy od piekarnika.
Potem po upieczeniuy studzimy minimum 30 min. i już bułki gotowe.


--


Smacznego !!! 

10 komentarzy:

  1. Apetycznie, pychotka, palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli ktoś nie może drożdży to czy sam proszek do pieczenia wystarczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...zrób próbę ...ja chleb na proszku piekłem i chleb był :) :) :)

      Usuń
  3. A co jak mnie łapska bolą??? mogę planetarnym? Bo róznie gadają..że za długo, ze trzeba tylko rękoma jak najkrócej..Co robić, co robić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...no spróbuj, do odważnych świat należy ... :) tylko potem daj te dłuższe czasy na wyrastanie, drożdże powinny sobie poradzić, ale ...ale... nie wiem tak tylko gdybam .... Pozdrawiam !

      Usuń
  4. Jak najkrócej ,to się kruche ciasto robi i kopytka ,a drożdżowe ,trzeba wyrobić , na pączki ciasto nawet po boksować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...no właśnie, że drożdżowe to lubi żeby je jednak dobrze wyrobić i wtedy jest efekt... Pozdrawiam !

      Usuń
    2. dzięki, jadę więc maszyną, odezwę się co wyszło:) pozdrawiam

      Usuń
  5. Przepis sprawdzony ,godny polecenia,nawet z drożdżami instant się udały i rogale i bułki

    OdpowiedzUsuń