Polecam super smaczne codzienne pieczywo na śniadanie i nie tylko.
Oryginalny przepis spotkałem kiedyś na blogu Edyty G. Polecam zajrzeć...
Oryginalny przepis spotkałem kiedyś na blogu Edyty G. Polecam zajrzeć...
--
Skład: mąka pszenna typ 500, 650,750 1 kg, 3-4 ugotowane ziemniaki, 50 g drożdży,
1 łyżka cukru,1 łyżka soli, ~400 ml ciepłej nie gorącej wody...trochę czasu.
--
Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy i trochę studzimy.
Zaczyn drożdżowy robimy w misce z rozkruszonych drożdży, które dodajemy do
szklanki ciepłej posłodzonej wody i dwóch łyżek mąki. Odstawiamy przykryte na 10-15 min.
szklanki ciepłej posłodzonej wody i dwóch łyżek mąki. Odstawiamy przykryte na 10-15 min.
Do przesianej mąki wsypujemy sól, wkładamy ziemniaki i wlewamy zaczyn.
Wszystko mieszamy i dodajemy powoli pozostała wodę, tak żeby nie przelać.
Wszystko mieszamy i dodajemy powoli pozostała wodę, tak żeby nie przelać.
Potem ręcznie wyrabiamy ciasto i jak jest za mokre dodajemy 3-5 łyżek mąki.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut.
Potem wyrabiamy bułki, wykładamy na blachę i nacinamy, żeby nie pękały byle gdzie.
Tak przygotowane wstawiamy na 20-30 min do pieca w 200 st.C góra/dół. Czas pieczenia
zależy od piekarnika. Można spryskać wodą spód piekarnika zaraz po włożeniu bułek.
zależy od piekarnika. Można spryskać wodą spód piekarnika zaraz po włożeniu bułek.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz