Dobra domowa wędlina, którą każdy może sobie przygotować.
--
Świeży nie mrożony schab myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Potem odcinamy (lub nie ) zbędne kawałki, przerosty i to co wg uznania nie pasuje do kształtu.
Tak wycinamy żeby został nam kawałek schabu właściwego.
Z odkrojonego mięsa robimy gulasz lub zupę, albo smażymy jak świeżonkę.
Dla uformowania idealnego wg własnego uznania kształtu mięso możemy przewiązać.
--
Skład:1 kg schabu , łyżka soli peklującej, łyżka soli kamiennej niejodowanej, dwie łyżki cukru,
5 dużych ząbków czosnku, łyżeczka pieprzu i czubata łyzka papryki w proszku .
Mięso nacieramy najpierw solą i cukrem, po chwili czosnkiem i papryką z pieprzem.
Przyprawiony schab wstawiamy na trzy doby do lodówki, co 12 h przekładamy
na drugą stronę i pozbywamy się soków, które się na pewno tam pojawią.
--
Po peklowaniu na sucho czas na dalszą obróbkę, w garnku gotujemy wodę i po
zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, do wrzątku na 10 min do sparzenia.
Po 10 min. gasimy palnik, zostawiamy mięso w garnku do wystudzenia 6-7 h.
Następnie ponownie zagotowujemy na średnim ogniu,do czasu 10 min. od zagotowania
(nic nie wyjmujemy) i studzimy kolejne 6-7 h do całkowitego wystudzenia .
Schłodzony schab osuszamy wieszając na kiju ~1-2 h lub w piekarniku na kratce
50 st.C, z włączonym termoobiegiem i uchyloną lekko klapą przez około 30 minut.
Potem chowamy do lodówki, żeby mięso stężało, na 12 h lub zajadamy od razu.
Smacznego !!!
Robię podobnie ,ale czosnek daję suszony .
OdpowiedzUsuńWynn's new $1.7B casino opens on July 22 - KTNV
OdpowiedzUsuńWynn Las Vegas 오산 출장마사지 announced on Thursday it will open 천안 출장샵 its 포천 출장샵 $1.7 billion Wynn Macau Resort and Casino 경상북도 출장안마 as the first new casino resort in baoji titanium