Dobry domowy zakwas z buraków, to cenny dodatek dla zdrowia.
Jak to mówią "zamiast garści tabletek szklanka zakwasu"
Skład: buraki ćwikłowe 2,5 kg, woda przegotowana 3 litry, sól kamienna niejodowana 3 łyżki,
czosnek 2 główki, kawałek korzenia chrzanu, 5-7 liści laurowych, ziele angielskie 5 ziaren.
Przygotowanie: świeże buraki myjemy i obieramy, potem kroimy każdy na 4..8 kawałków,
wodę gotujemy z solą, główki czosnku przekrajamy na pół, korzeń chrzanu również.
*** CZOSNKU MOŻNA DAĆ 1 GŁÓWKĘ, A CHRZAN POMINĄĆ.
Wszystkie przygotowane produkty przekładamy do wyparzonego naczynia, kamiennego/
szklanego/ metalowego ze stali nierdzewnej .Zależy co kto ma do dyspozycji słoik,
garnek, gliniankę.Zalewamy gorącą solanką(można też wystudzić-ja zalewam mocno ciepłą)
i zakrywamy np. talerzem, żeby buraki były przykryte-a w słoiku układamy ciasno,
to wówczas buraczki nie wypłyną na wierzch, zalewamy, zakręcamy i odstawiamy
w b.ciemne miejsce lub przykrywamy ciemną ścierką kuchenną.
Tak przygotowane buraki odstawiamy na 5 dni
(gdy następnym razem dodamy trochę starego zakwasu, to na 2-3 dni )
Po zakiszeniu całość odcedzamy i przelewamy do butelek, a następnie chowamy
do lodówki i korzystamy do woli, pozostałe buraczki zalewamy jeszcze raz
dodając o połowe mniej soli do przygotowania solanki.
Smacznego !
DARKU DZIEKUJE <3 ZAINTERESOALA MNIE TEZ POWTORKA - ROZUMIEM ZE SOLANKA SLABSZA ALE RESZTE DAJEMY SWIEZE TAK ? CZY ZOSTAWIAMY WSZYSTKO I ZLEWAMY TYLKO SWIEZA SOLANKA
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńrobie zawsze dobre nawet na cieplo w chlodne dni.Zalewam powtornie ale nie jest juz taki intensywny a buraki przeciez nie takie drogie.....
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio zalałam powtórnie,ale dokroiłam dwa małe buraczki i marchew.Kiszę najczęściej z innymi warzywami.Faktycznie,słabsze,ale też smaczne.
Usuń