Domowa wędlina, którą każdy zrobi sobie jeśli tylko zechce.
--
Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy,a zbędne skrawki odcinamy na gulasz.
Na 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli kamiennej, 2 łyżki cukru,
pozostałe przyprawy wg uznania//czosnek, pieprz, papryka, oregano...
--
Najpierw przyprawiamy solą wymieszaną z cukrem.
Potem wcieramy wyciśnięty czosnek i na końcu pozostałe przyprawy.
Tak spreparowany schab wkładamy do lodówki na ~36-72 h zależy kiedy chcemy go sparzyć.
Jak jest w lodówce i puszcza soki, to mokre wycieramy papierem i przewracamy mięso na
druga stronę. Operację powtarzamy co 12 h do czasu gdy nie będzie już soków.
druga stronę. Operację powtarzamy co 12 h do czasu gdy nie będzie już soków.
Po peklowaniu parzymy. Mięso wkładamy do garnka z zagotowaną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut,(od czasu zagotowania) potem odstawiamy z mięsem, do całkowitego
wystudzenia ~6 - 8 h. Po tym czasie (od razu razem z mięsem) gotujemy znowu, do
czasu 10 minut samego gotowania i studzimy ~6-8 h ...
Po wystudzeniu wyjmujemy schab na kratkę żeby ociekł i chowamy go na 8-12 h do lodówki.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz