Lubisz to

wtorek, 19 listopada 2019

Schab domowy na kanapki

Domowa wędlina, którą każdy zrobi sobie jeśli tylko zechce.


--


Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy,a zbędne skrawki odcinamy na gulasz.
 Na 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli kamiennej, 2 łyżki cukru,
pozostałe   przyprawy wg uznania//czosnek, pieprz,  papryka, oregano...


--


 Najpierw przyprawiamy solą wymieszaną z cukrem.


 Potem wcieramy wyciśnięty czosnek i na końcu pozostałe przyprawy.
Tak spreparowany schab wkładamy do lodówki na ~36-72 h zależy kiedy chcemy go sparzyć.
Jak jest w lodówce i puszcza soki, to mokre wycieramy papierem i przewracamy mięso na
 druga stronę. Operację powtarzamy co 12 h do czasu gdy nie będzie już  soków.


Po peklowaniu parzymy.  Mięso wkładamy do garnka z zagotowaną  wodą i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut,(od czasu zagotowania) potem odstawiamy z mięsem, do całkowitego 
wystudzenia ~6 - 8 h. Po tym czasie (od razu razem z mięsem)  gotujemy znowu, do
 czasu 10 minut samego gotowania i studzimy ~6-8 h ... 


Po wystudzeniu wyjmujemy schab na kratkę żeby ociekł i chowamy go na 8-12 h do lodówki. 


Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz