Chleb, prosty przepis dla każdego kto zechce go sobie upiec.
Skład: mąka Szymanowska typ 480 1 kg, drożdże świeże 50 g, mocno ciepła woda 2 szklanki,
1 łyżka cukru, 1 łyżka soli. Opcjonalnie nasiona maku do posypania przed pieczeniem.
Zaczyn: do miski z wodą wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i 4 łyżki mąki, wszystko
mieszamy, potem przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy mąkę i wsypujemy sól kamienną niejodowaną.
Mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, potem wyrabiaamy ręcznie ciasto na gładko.
Przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 min. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
--
Następnie krótko zagniatamy i dzielimy na części, wyrabiamy dwa chleby lub bułki.
Można też upiec chleby w feremkach, ciasto takie też doskonale nadaje się na pizzę.
--
--
--
Wyrobione chleby układamy na blachę do pieczenia, przykrywamy na minimum 30 min.
Przed pieczeniem możemy posmarować pomadą tj. szklankę posolonej wody zagotować z 1 łyżką
mąki i gorącym posmarować nasze wyrobione pieczywo. Możliwości jednak jest tutaj dużo, bo
można posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem, ale bez smarowania też się upiecze.
--
Bułki pieczemy ~20 min / 200 st. C
Chleb przed pieczeniem nacinamy lekko nożem, żeby byle gdzie nie popękał.
Pieczemy w 200 st. C / 50-60 min., po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak
jest głuchy odgłos to się upiekł, jeżeli nie to wkładamy jeszcze na 3-5 min.
--
Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce lub desce 30-60 min., kroimy b.ostrym nożem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz