Lubisz to

czwartek, 31 października 2019

Ser

Jak zrobić domowy-babciny żółty ser, zobacz i poczytaj, to nie jest takie trudne.


--


Skład: Skład:1 kg twarogu, 1 l mleka, 100 g masła, jajko, łyżka octu, łyżeczka sody, pół łyżeczki soli.


--


--


Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy,do podgrzanego mleka dodajemy 
twaróg i lekko mieszamy około 12-15 min.


 W drugim garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i nadal mieszamy twaróg,
 przygotowujemy durszlak żeby  odcedzić za chwilę twaróg gdy wytrąci się 
wyraźnie serwatka, a  twaróg będzie w małych grudkach.


--


 Wyławiamy cedzakiem i przekładamy do sitka.


Masło się rozpuszcza, w tym czasie sprawdzamy twaróg 
 lekko naciskając łyżką pozbywamy się resztek serwatki.


 Do roztopionego masła dodajemy odcedzony twaróg i mieszamy do czasu
 połączenia , potem zestawiamy z ognia i dodajemy sól, jajko, ocet i sodę...


Opcjonalnie można dodać przyprawy takie jak lubimy np. paprykę czy kolorowy pieprz ziarnisty.
Wstawiamy ponownie na palnik i mieszając łączymy wszystkie produkty...
masa w garnku urośnie i będzie puszysta- dalej mieszamy, aż ser zacznie się ciągnąć,
wówczas zestawiamy z pieca i napełniamy formę/ pojemnik/ pudełko.
Następnie gdy się schłodzi, to  wkładamy do lodówki na minimum 8-10 godz. 


--


--


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz