Jak się robi kiełbasę w domu, a tak po prostu bez cudowania i E ulepszaczy.
--
Skład: 2 kg karkówki,1 kg wołowiny, 1 kg podgardla, 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej Kłodawa,
1 łyżka pieprzu mielonego, 3 łyżki majeranku, łyżka cukru, 10 z. czosnku, 2 łyżki papryki, 2 łyżki
pieprzu ziarnistego, 1/2 l wody, jelita.(kupimy za 7,99 zł 15mb w dużych marketach lub u rzeźnika)
Mięso i czosnek mielimy na grubym sitku, tłuste kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i wyrabiamy
na jednolitą masę. Pieprz ziarnisty rozgniatamy tłuczkiem lub dodajemy w całości.
Tak przygotowane mięso chowamy przykryte do lodówki, na noc lub na 5-6 godzin.
--
Następnie wyjmujemy z lodówki i wyrabiamy masę jeszcze raz ręcznie, z dodatkiem zimnej wody,
napełniamy jelita i już kiełbasa gotowa, pozostaje tylko poddać ją dalszej obróbce wg uznania.
Możemy kiełbasę zrobić jako parzoną, wówczas gotujemy wodę w garnku i wkładamy kiełbasę
do wrzątku i po zagotowaniu gasimy palnik, a kiełbasę zostawiamy do całkowitego wystudzenia
na minimum 6-7 godzin.
Jeżeli chcemy możemy upiec nasze kiełbaski w piekarniku, 140 st.C/ 60 min.
Polecam jednak kiełbasę podsuszaną, taka dla mnie jest najlepsza, w tym celu po napełnieniu
osłonek wieszamy zawiązane kiełbasy na kiju, w suchym i przewiewnym miejscu.
Po 4-5 dniach możemy już zajadać przepyszną domową kiełbase pieprzową.
Smacznego !!!
Ale ta podsuszana to wcześniej musi być uwędzona, tak? Niestety dla mnie, bo nie mam takiej możliwości, a wygląda przewybornie..może pozostaje upiec, zeby nie była to typowa biała kiełbasa..(?)
OdpowiedzUsuńEWA ...nic nie wędzimy ...PODSUSZANA i już ... " w tym celu po napełnieniu
Usuńosłonek wieszamy zawiązane kiełbasy na kiju, w suchym i przewiewnym miejscu.
Po 4-5 dniach możemy już zajadać przepyszną domową kiełbase pieprzową. ..." JA TEŻ NIE MAM WĘDZARNI :) POZDRAWIAM !!!
Łooo jeny!!! No to działam!!! Dzięki wielkie..Pozdrawiam mocno:))
Usuń