Lubisz to

poniedziałek, 4 listopada 2019

Chleb

Prawdziwy chleb domowy, który kazdy może upiec kto ma piekarnik i chęci.
Pomysł na super chrupiąca skórkę z bloga grunttoprzepis.blogspot.com 


--


 Skład: mąka typ 650 lub 750 1 kg , 50 g drożdży świeżych, dwie szklanki ciepłej wody, 
łyżka cukru, łyżka soli. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy dołek, wkruszamy drożdże,
wsypujemy cukier, zalewamy powoli wodą i lekko mieszamy zagarniając trochę mąki.
Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia zaczynu na ~10 min. , potem dosypujemy sól i mieszamy 
łyzką, a następnie zagniatamy ciasto-gdyby było za suche dodajemy 2-3 łyżki wody lub oleju,
jeżeli by było zbyt mokre to wsypujemy 1-2 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy na 30-60 min
Jak wyrośnie, to krótko zagniatamy, dzielimy na części i wyrabiamy dwa chleby, które przykrywamy 
jeszcze raz do wyrośnięcia na minimum 30 min. 


 Przed włożeniem do piekarnika chleb smarujemy pomadą  dla uzyskania grubej skórki.
Pomada: 100 ml wody, szczypta soli i łyżka mąki - gotujemy chwilę razem i gorącym smarujemy.


--


Posmarowane chleby nacinamy ostrym nożem i 
pieczemy ~60 min / 200 st. C w funkcji góra-dół 


--


--


Po wyjęciu sprawdzamy czy chleb się upiekł stukając w spód i jeżeli jest głuchy odgłos,
to chleb jest dobry, jeśli nie to wkładamy jeszcze na 3 min. do piekarnika na samą kratkę.


--


Smacznego !!! 


3 komentarze:

  1. Pieknie wyglada, ale nie wiem jeszcze jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb chlebem smakować musi :) Polski, zwykły, domowy ... bez cudowania :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Przynajmniej raz w tyg robie ten chleb :) jest nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń