Prawdziwy chleb domowy, który kazdy może upiec kto ma piekarnik i chęci.
Pomysł na super chrupiąca skórkę z bloga grunttoprzepis.blogspot.com
--
Skład: mąka typ 650 lub 750 1 kg , 50 g drożdży świeżych, dwie szklanki ciepłej wody,
łyżka cukru, łyżka soli. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy dołek, wkruszamy drożdże,
wsypujemy cukier, zalewamy powoli wodą i lekko mieszamy zagarniając trochę mąki.
Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia zaczynu na ~10 min. , potem dosypujemy sól i mieszamy
Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia zaczynu na ~10 min. , potem dosypujemy sól i mieszamy
łyzką, a następnie zagniatamy ciasto-gdyby było za suche dodajemy 2-3 łyżki wody lub oleju,
jeżeli by było zbyt mokre to wsypujemy 1-2 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy na 30-60 min
Jak wyrośnie, to krótko zagniatamy, dzielimy na części i wyrabiamy dwa chleby, które przykrywamy
jeszcze raz do wyrośnięcia na minimum 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika chleb smarujemy pomadą dla uzyskania grubej skórki.
Pomada: 100 ml wody, szczypta soli i łyżka mąki - gotujemy chwilę razem i gorącym smarujemy.
--
Posmarowane chleby nacinamy ostrym nożem i
pieczemy ~60 min / 200 st. C w funkcji góra-dół
--
--
Po wyjęciu sprawdzamy czy chleb się upiekł stukając w spód i jeżeli jest głuchy odgłos,
to chleb jest dobry, jeśli nie to wkładamy jeszcze na 3 min. do piekarnika na samą kratkę.
--
Smacznego !!!
Pieknie wyglada, ale nie wiem jeszcze jak smakuje?
OdpowiedzUsuńChleb chlebem smakować musi :) Polski, zwykły, domowy ... bez cudowania :) Pozdrawiam !
UsuńPrzynajmniej raz w tyg robie ten chleb :) jest nieziemski :)
OdpowiedzUsuń