Zupa żurek, to tradycyjne polskie danie niesamowicie smaczne, są przeróżne
wersje i mi osobiście zawsze smakuje nawet jak nie ma zbyt dużo dodatków.
Zakwas : przygotowujemy z 5 płaskich łyżek mąki żytniej-żurkowej zalanej 0,5 l letniej wody,
w glinianym lub szklanym naczyniu, przykrywamy ścierką/ gazą i po 4 dniach można używać.
W ciągu każdego dnia warto zamieszać z dwa trzy razy, można wkruszyć pół kromki chleba
razowego, jak również dodać 3 ząbki czosnku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego.
Potem można przelać do butelki i schować do lodówki. Opcjonalnie kupujemy w sklepie.
Skład: zakwas 0,5-1 l, włoszczyzna w słupkach 500-700 g, ziemniaki 1 kg, smalec 1 łyzka,
wędzonka 200-300 g, cebula 2 szt., kiełbasa 4-6 szt., sól i pieprz do smaku, majeranek, liście
laurowe, ziele angielskie, ugotowane jajka. Wklejam link do przepisu na kiełbasę może
ktoś skorzysta i sobie przygotuje https://mimoiz.blogspot.com/2019/11/biaa-kiebasa.html
Wędzonkę i cebulę kroimy, do garnka wkładamy włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść, wlewamy 2- 3 litry wody i gotujemy.
Podsmażamy wędzonkę/boczek i cebulę, potem dodajemy do gotującej się zupy.
Następnie dolewamy nasz zakwas, dokładnie mieszamy i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę.
Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
Serwujemy z jajkiem lub bez, posypując utartym w dłoniach majerankiem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz