Pyszna domowa wedlina, przygotowana w prosty sposób bez wędzenia.
Można śmiało powiedzieć, że jest to domowa polędwica łososiowa.
Kupujemy świeży nie mrożony schab środkowy myjemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Zazwyczaj mięso sprzedawane jest w ~1,5 kg opakowaniach, tak więc po odcięciu
zbędnych przerostów, tłuszczu itp. zostanie nam około 1 kg mięsa do obróbki.
Potem przygotowany kawałek przyprawiamy solą wymieszaną z cukrem.
Skład mieszanki: 1 płaską łyżką soli kamiennej niejodowanej, 1 płaską łyżką soli peklującej,
2 łyżki cukru. Dokładnie wcieramy z wszystkich stron i tak przygotowane chowamy do
lodówki na ~24 h, w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 6-10 h, zależy
na jakie mięso trafimy. Naczynie wycieramy, a nasz schab przekładamy na drugą stronę.
Następnie przyprawiamy: 5 z. czosnku, 5 ziaren jałowca, 5 liści laurowych, 10 ziaren pieprzu,
1 czubata łyżeczka chili, ...czosnek przeciskamy przez praskę , inne przyprawy rozdrabniamy
w możdzierzu lub tłuczkiem, albo w młynku i znowu chowamy do lodówki na minimum 48 h.
--
--
--
W tym czasie przewracamy mięso i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli.
Po wszystkich powyżej opisanych procesach przyprawiania i schładzania w lodówce przychodzi
czas na podsuszenie, mięso wkładamy do pończochy i wieszamy na kiju w suchym i przewiewnym,
ciepłym ~22-24 st.C (ja wieszam w kuchni pomiędzy szafkami, jak nie ma zwierząt w domu, to
można powiesić blisko grzejników, nie może to być zazwyczaj zamknięte pom.bez otwierania...)
W 4 dniu możemy robić degustację, potem im dłużej powisi to bardziej wyschnie.
Pachnie cały dom, a smak nie do opisania, zrób a zobaczysz co to znaczy .
Smacznego !!!
Spróbuję, brzmi świetnie.
OdpowiedzUsuń