Polecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec,
bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży
Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli,
szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej.
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy.
Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie.
Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki.
Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie.
Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki.
Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem,
posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 200 st.C / 50-60 min. góra/dół
Po wyjęciu chleba stukamy w spód i jak jest głuchy odgłos, to się upiekł,
jeżeli nie to dopiekamy jeszcze 3-5 min. na samej kratce.
Chleby studzimy na kratce lub na desce około 1 h i potem możemy już kroić ostrym nożem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz