Lubisz to

poniedziałek, 18 listopada 2019

Chleb upieczony na proszku ...

Polecam smaczny domowy chleb, który możemy szybko upiec,
 bo bez czekania na wyrastanie, jak jest to w przypadku użycia zakwasu czy drożdży


Potrzebujemy 1 kg mąki, ~500 ml ciepłej wody, proszek do pieczenia 30 g, łyżkę cukru, łyżkę soli,
szklankę różnych nasion 200 ml, 2 łyżki octu, 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej.


Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy.


Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie.
Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki.





 Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy ręcznie.
Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre dosypujemy mąki.
Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem,
posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.



Pieczemy w 200 st.C / 50-60 min. góra/dół 
Po wyjęciu chleba stukamy w spód i jak jest głuchy odgłos, to się upiekł,
jeżeli nie to dopiekamy jeszcze 3-5 min. na samej kratce.


 Chleby studzimy na kratce lub na desce około 1 h i potem możemy już kroić ostrym nożem.


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz