Lubisz to

sobota, 16 listopada 2019

Wieprzowina z patelni

Zwykłe danie o niezwykłym smaku, który uwielbia wielu smakoszy.
Można by rzec świeżonka, ale świeżonkę to robimy przy świniobiciu,
więc pokażę jak przygotować po prostu dobrą wieprzowinę na patelni.


Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, potem kroimy.


Skład: mięso wieprzowe  500g , cebula 6 szt., 70 g smalcu tj.  1/3 kostki, sól i pieprz.


--


--


Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, potem dodajemy pokrojoną cebulę, trochę 
zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy ~10 min do zeszklenia się cebuli, mieszamy 
 od czasu do czasu .Jeżeli zebrałoby się zbyt dużo wody na patelni, to 3 min. smażymy bez
przykrycia, żeby woda odparowała, oczywiście nie do końca. Następnie dalej podduszamy
~10 min na średnim ogniu, aż do miękkości mięsa, może wystarczy 7-8 min. i jest gotowe.
Serwujemy na gorąco  z czym kto lubi, chleb, ziemniaki, makaron, ryż, przyprawiamy na 
talerzu wg swojego smaku i potrzeby, na pewno dobre i sprawdzone super jedzenie. 


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz