Bardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam.
Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu.
--
Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku ~8-10 g, ~20 ziaren czarnego pieprzu, łyżeczka
mielonego czrnego pieprzu, ~8-10 ziaren jałowca, 3-4 liście laurowe, opcjonalnie inne przyprawy.
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, jelita namaczamy wg zaleceń producenta, czosnek obieramy,
pieprz ziarnisty i jałowiec rozgniatamy żeby potem były w kiełbasie wyczuwalne kawałki, liście
laurowe rozkruszamy lub mielimy w młynku...
Mięso kroimy na kawałki, żeby zmieściło się do maszynki do mielenia, a zbędne
nieładne błony, przerosty itp. kawałki usuwamy...
Łopatkę mielimy na grubych oczkach, podgardle razem z czosnkiem na drobnych, po zmieleniu,
dodajemy przyprawy i około pół litra bardzo zimnej wody, potem wyrabiamy/mieszamy ręcznie.
Wyrobioną masę pod przykryciem schładzamy w lodówce minimum przez dwie godziny.
Następnie na maszynkę do mielenia nakładamy lejek do nadziewania i nasuwamy jelita,
po napełnieniu maszynki mięsem zawiązujemy koniec i nadziewamy naszą kiełbasę.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz