Lubisz to

środa, 20 listopada 2019

Kiełbasa czosnkowo pieprzowa

Bardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam. 
Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu.


--


Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku ~8-10 g, ~20 ziaren czarnego pieprzu, łyżeczka 
mielonego czrnego pieprzu, ~8-10 ziaren jałowca, 3-4 liście laurowe, opcjonalnie inne przyprawy.
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, jelita namaczamy wg zaleceń producenta, czosnek obieramy,
pieprz ziarnisty i jałowiec rozgniatamy żeby potem były w kiełbasie wyczuwalne kawałki, liście 
laurowe rozkruszamy lub mielimy w młynku...


Mięso kroimy na kawałki, żeby zmieściło się do maszynki do mielenia, a zbędne 
nieładne błony, przerosty itp.  kawałki usuwamy... 


Łopatkę mielimy na grubych oczkach, podgardle razem z czosnkiem na drobnych, po zmieleniu, 
dodajemy przyprawy i około pół litra bardzo zimnej wody, potem wyrabiamy/mieszamy ręcznie.
Wyrobioną masę pod przykryciem schładzamy w lodówce minimum przez dwie godziny.


 Następnie na maszynkę do mielenia nakładamy lejek do nadziewania i nasuwamy jelita,
po napełnieniu maszynki mięsem zawiązujemy koniec i nadziewamy naszą kiełbasę.


Potem wieszamy w suchym przewiewnym miejscu na 4-6 dni, gdzie kiełbasa dojrzeje.
*** pomieszczenie z temp. +21/ +25 st. C gdzie otwieramy okno i jest ogólnie ruch powietrza.


--


Po czterech dniach można już zajadać pyszną swojską kiełbasę.


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz