Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko.
Ciasto: 1 kg mąki, ~2 szkl. ciepłej wody, ~50 g drożdży, łyżeczka cukru,
łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione małe ziemniaki, 3 łyżki oleju.
Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia.
Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie
dodajemy do posolonej mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto.
Cebulę pokrojoną w kostkę musimy zeszklić na patelni, z odrobiną soli i cukru.
Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na ~1,5 cm grubość i dużą szklanką
wycinamy bułki, potem dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz.
Smarujemy bułki rozbitym jajkiem i nakładamy wystudzony farsz.
Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 200 st.C / 20- 25 min.
--
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz