Lubisz to

poniedziałek, 2 grudnia 2019

Cebularze

Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko.


Ciasto: 1 kg mąki, ~2 szkl. ciepłej wody, ~50 g drożdży, łyżeczka cukru,
 łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione  małe ziemniaki, 3 łyżki oleju.
Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia.


Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie 
dodajemy do posolonej mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto.


Cebulę pokrojoną w kostkę musimy zeszklić na patelni, z odrobiną soli i cukru.


Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na ~1,5 cm grubość  i dużą szklanką 
wycinamy bułki, potem dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz.


Smarujemy bułki rozbitym jajkiem i nakładamy wystudzony farsz. 
Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do nagrzanego  piekarnika.


Pieczemy w 200 st.C / 20- 25 min.


--


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz