Lubisz to

środa, 4 grudnia 2019

Bułki z fetą i salami...

Pyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem...


Ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki typ 500 lub 650 , 50 g świeżych  drożdży, 
2 szkl. ciepłej wody,1 łyżka soli, 1 łyżka cukru robimy np. wg przepisu ...  zwykły-chleb
Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy ser i inne dodatki, które lubimy.
Jak ciasto wyrośnie, to lekko je zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1-2 cm.


--


--


Potem wycinamy krążki, w które będziemy zawijać sery, salami...
Przed nałożeniem dodatków, każdy wycięty kawałek jeszcze trochę wałkujemy i wówczas
układamy sery, paprykę, salami i posypujemy koperkiem, który doda jeszcze smaku.
Następnie zawijamy i wykładamy bułki na blachę z papierem do pieczenia.


--


--


Smarujemy rozbitym jajkiem lub mlekiem, posypujemy nasionami i nacinamy.
Tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ~20 min./ 200 st.C


Po upieczeniu studzimy ~10 min. i już mamy super bułki.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz